Louis Vuitton ligt op dit moment onder vuur vanwege de introductie van de “monogram keffieh stole”. Deze sjaal die wordt verkocht voor $705, is geïnspireerd op de Palestijnse Keffiye en volgens Louis Vuitton heeft het product o.a. als benefit dat het een ”easy-going” mood opwekt.

De Palestijnse Keffiye is een symbool voor de Palestijnse vrijheidsstrijd. De manier waarop Louis Vuitton dit symbool heeft toegeëigend, toont aan dat zij geen rekening hebben gehouden met de context. Dit zorgt ervoor dat deze productintroductie door veel mensen wordt gezien als onrespectvol en ongevoelig.

Er rijst al snel de vraag hoe dit kan gebeuren bij een bekwame organisatie als LVMH. Toch hebben we soortgelijke blunders de afgelopen jaren ook voorbij zien komen bij bijvoorbeeld Volkswagen, Heineken en H&M.

Het zal niet de intentie van de marketeers geweest zijn om mensen te beledigen. Door heersende blinde vlekken is dat uiteindelijk wel de uitkomst, met een negatieve impact voor veel mensen en voor het merk. Dit toont aan hoe belangrijk het is om je als marketeer bewust te zijn van thema’s rondom Diversiteit & Inclusie.

Wil je hier meer over weten? En wil je zulke PR nachtmerries voorkomen voor jouw merk. Laten we dan eens een kop koffie drinken.