Educate Yourself
Gemeente Rotterdam
Jezelf onderwijzen tijdens je koffiepauze
Hoe kan een heel team daadwerkelijk inclusiever worden? Dat was de uitdaging voor de Gemeente Rotterdam.
Elke organisatie streeft ernaar om een inclusieve werkplek te creëren waar iedereen zich welkom en comfortabel voelt. Daarom grijpen veel organisaties naar een inclusie crash-course. Een dag lang je team bombarderen met kennis en situaties, dan is het probleem opgelost, toch? Nou, niet echt.
Hoe krachtig de inhoud van zo’n cursusdag ook is, het blijft niet hangen. Dat komt omdat we als mensen gewoonweg niet op die manier leren. De cognitive load theory legt uit dat ons brein maar een beperkte hoeveelheid informatie in één keer aankan. En de vergeetcurve laat zien dat we een uur na zo’n cursus meestal al 50% van de kennis kwijt zijn. Laat staan een maand later…
Klant
Gemeente Rotterdam - Educate Yourself
Jaar
2021
Programma's
Inclusive Culture
Dus, een crash course in inclusiviteit gaat het verschil niet maken. Wat dan wel? Dat was precies de vraag waar we, samen met de Gemeente Rotterdam, mee aan de slag gingen.We begonnen met het verminderen van de cognitive load. In plaats van alles in één keer te delen, splitsten we informatie op en verspreidden we het over een langere periode. En we wilden de vergeetcurve tegengaan door te herhalen, herhalen, herhalen. En nog eens herhalen.
De oplossing: Educate Yourself! De hersentraining voor inclusie.
Educate Yourself is een tool die het beste te vergelijken is met een hersentraining app. Korte, regelmatig terugkerende opdrachten die in dit geval niet je brein trainen, maar je kennis over inclusiviteit vergroten.
Met deze tool kreeg het team iedere week korte vragen over situaties voorgeschoteld. Bijvoorbeeld het ontmoeten van een nieuwe collega, een opmerking tijdens een presentatie of de keuze voor een tekst in een e-mail. Vervolgens gaven we meer uitleg over de situatie en hoe deze op andere mensen over kan komen. Door de opdracht te doen, speelde de gebruiker een artikel of video vrij over het onderwerp. Zo werd een eigen inclusie-bibliotheek opgebouwd in de tool. En ja, dat kan dus allemaal tijdens je koffiepauze!
Door de terugkerende opdrachten en de mogelijkheid om verder te verdiepen, kan nieuwe kennis opgebouwd worden. Op die manier helpen we de gebruiker bewuste, inclusieve keuzes te maken en wordt de hele organisatie iedere week weer iets inclusiever.
Samen met onze partner Vuurrood zijn we deze tool nu aan het doorontwikkelen, zodat veel meer organisaties eenvoudig inclusiever kunnen worden. Want bij CNNCT streven we naar een wereld waar iedereen zich welkom en comfortabel voelt.